Fra Varmblod til Welsh – Artikel fra Welsh Årbogen 2019

I februar 2019 var det 10 år siden, at jeg fik mine første welshponyer, og det første welshføl med mit prefix blev født. Indtil da havde jeg en Dansk sportspony samt et par rideheste af tysk hannoveraner afstamning i stalden, og hvor fokus lå på dressurridningen, lidt hobbyavl af Dansk varmblod samt dyrskuer. Herudover havde jeg en ældre haflingerhoppe til skovtur, og som mine forældre lånte til deres plejebørn med særlige behov. Det er denne haflingerhoppe, der åbnede døren ind til welsh-verdenen for mig, da jeg satte hende salg, pga. at hun efterhånden blev brugt for sparsomt. Jeg blev kontaktet af Birgitte, Stutteri Rosengården, med et tilbud om et bytte til en kåret ifolet welsh sec. A hoppe med et hingsteføl ved siden. Så en kold februardag i ’09 med godt med sne i Nordjylland, tog vi turen til Sjælland og byttede ponyer, og så blev jeg welshejer; og Rosengårdens Petunia og Rosengårdens Picasso blev Nordjyder. I foråret ’09 foler Petunia et hoppeføl, Sejlstrups Pretty Rose, efter Harvest Universial Soldier, og så drager vi, totalt intetanende om welshverdenen, afsted til Jysk welshshow i Viborg, og da dagen er slut, står vi med en Res. Junior Champion sec. A.

Rose sælges, og Petunia og Picasso går primært bare som selskabs­po­nyer, men da min ridehest i lange perioder står skadet, så begynder jeg at træne lange liner med Petunia, og det topper til Landsskuet 2010, hvor hun får 23 point og efterfølgende bliver bedste brugshest i kørsel, samt en tæt nr. 2 i konkurrencen om skuets bedste brugshest.

I foråret 2011 vælger jeg at fokusere på welshponyerne, og så lægge ridningen på hylden. Jeg bruger sommeren på at kigge rundt hos flere avlere, for at finde en welsh sec. A hoppe, til at være med til at grund­lægge welsh­avlen hos mig. Da jeg møder Kroggaardens Moon­light, en 3års hoppe, er jeg ikke i tvivl om, at det er hende jeg vil have, selvom hun ikke er så godt bedømt, som de øvrige jeg havde kig på. Derudover får jeg tilbudt en ældre hoppe, Polaris Delia, med et hoppeføl ved siden, og så går det jo stærkt med at fylde stalden med welsh…

I 2013 er året, hvor welshavlen for alvor starter hos mig, da det er året, hvor de første føl af helt egen avl ankommer, dvs. føl, hvor jeg selv har valgt hingst, efter hvad jeg tror på. 2013 bliver også året, hvor jeg for alvor prøver at opnå succes rundt om på landets dyr­skuer; Kroggaardens Moonlight opnår 24 point, æres­præmie og nr. 2 i konkurrencen om bedste hoppe til Landbrugsmessen Gl. Estrup, og hun gentager dette til Kimbrerskuet i Aars, hvor også hendes føl Sejlstrups Mr. Perfect efter Rosengårdens Picasso bliver skuets bedste føl på tværs af alle racer, hvilket gentager sig til Hobro dyrskue. Moonlight tager flere gode place­ringer i de kommende år, både til dyrskuerne samt til Mountain and Moorland. Jeg må desværre sige et meget tungt farvel til Moonlight i efteråret 2015 pga. sygdom.

I sommeren 2017 falder jeg over en salgsannonce på Fakla Corona, og da jeg er på ferie med familien, vælger jeg at tage chancen og købe hende ubeset, for efterfølgende at tage tu­ren fra Nordjylland til Lolland efter hende – et køb jeg aldrig har fortrudt. Dette impulskøb medfører, at jeg også be­gyn­der at kigge efter ny hingst til min voksende hoppeflok, så i februar 2018 flytter Greenhills Sparky ind, da han type­mæs­sigt passer til mine hopper. Og så er facebook jo et farligt sted; for kort tid efter har jeg købt hingsteføllet Harvest Herakles ubeset. Sparky har sin første følårgang til sommer, og hvis alt går vel, så får vi de første føl efter Herakles i 2021.

I 2018 opnår Sejlstrups Dicte, den første welsh, som jeg selv har avlet i 2 led, at blive bedste welsh til plagskue i Egtved, og i 2019 fortsætter hun med at opnå 23 point og ærespræmie til Landsskuet i Herning, trods hen­des unge alder. 2019 har generelt været et godt år for stutteriet, for ikke nok med, at Dicte har gjort det godt, de få gange hun har været udstillet, så har både Fakla Corona og hendes føl Sejlstrups Carol opnået gode bedømmelser hver gang; Carol er bl.a. blevet hoppeføl champion til M&M, Reserve foalchampion til Jysk efterårsshow og bedste welsh hoppeføl i finalen til Fyns følskue. Corona sluttede showsæsonen af ved at blive Supreme sec. A champion til Jysk Efterårsshow.

Min vision er at avle welshponyer, der har en frem­tid som ”børneponyer”; det vil sige; med et temperament i top, funktionelle under rytter og med god bevægelse. Derudover lægger jeg vægt på kønne hoveder og korrekt benstilling hos mine welshponyer. De ældste ponyer med mit præfix har en alder nu, hvor de kan rides, og de lever alle sammen op til både mine, men også deres nye ejeres forventninger til en god ”børnepony”.

Min vision er at avle welshponyer, der har en frem­tid som ”børneponyer”; det vil sige; med et temperament i top, funktionelle under rytter og med god bevægelse. Derudover lægger jeg vægt på kønne hoveder og korrekt benstilling hos mine welshponyer. De ældste ponyer med mit præfix har en alder nu, hvor de kan rides, og de lever alle sammen op til både mine, men også deres nye ejeres forventninger til en god ”børnepony”.

I december 2009 var stalden beboet af 2 Welsh sec. A og 10 heste af anden afstamning, og i december 2019 står der så 9 welsh sec. A og 2 af anden afstamning, så man må sige, at welshponyerne har over­taget stalden her. Det bliver spændende at se, hvad de næste 10 år bringer her på stutteriet.

Published by Tina Lynge

Author of Blue Phoenix, Overthrowing Fate, Condemning the Heavens, My Life or Your Memory, Money-Grubbing Lover and co-writes Rest in a Demon's Embrace

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: